Nieuwe vormen telewerken introduceren risico’s

Nieuwe vormen telewerken introduceren risico’s

De stortvloed aan nieuwe mobiele apparatuur bezorgt it-beheerorganisaties aardig wat kopzorgen. Iedereen met een mooie nieuwe smartphone of tablet wil natuurlijk zijn zakelijke e-mail lezen en het liefst ook andere zakelijke taken uitvoeren. Maar een toenemend extern gebruik van bedrijfstoepassingen en -informatie betekent ook meer risico’s. Beveiliging en beheersbaarheid van alle apparatuur geschikt voor telewerken wordt nog belangrijker.

Waar beheerorganisaties eerder gecontroleerd toegang konden verlenen voor thuis-pc’s en zakelijke pc’s op afstand, hebben ze nu moeite om met de apparatuur van deze tijd mee te gaan. Maar moeten ze dit dan? Steeds vaker zien we dat het management van organisaties deze vraag met een stevige ‘Ja’ beantwoordt. Sterker nog, de adoptie van mobiele apparatuur wordt veelal aangewakkerd vanuit het management.

Gecontroleerde toegang

De uitdaging om mobiele apparaten te adopteren in het bedrijfsnetwerk zit niet zozeer in het verbinden van het apparaat met het netwerk. Het zit meer in het gecontroleerd toegang verlenen van mobiele apparatuur. Je ziet dan ook steeds meer leveranciers van beveiligingsproducten hierop inspelen. Opmerkelijk is dat veel partijen een deel van de uitdaging aanpakken. Waar de ene leverancier sterk is in het beveiligen van mobiele apparatuur is de andere leverancier juist sterker in het beheren en weer een ander kan perfect voor een verbinding zorgen.

Wat we ook zien, is dat gebruikers voor een groot deel van het telewerken nog steeds graag een zakelijke laptop of pc gebruiken, naast de smartphone en tablet. De gebruiksvriendelijkheid van telewerken is altijd één van de belangrijkste factoren geweest voor succesvol gebruik. Eenduidigheid is hierbij essentieel. De verwachting is dat telewerken de komende jaren steeds meer gaat lijken op werken op kantoor, en vice versa. Het is daarbij niet ondenkbaar dat organisaties in de toekomst alleen nog een internetverbinding aanbieden aan medewerkers op kantoor. De zakelijke applicaties en informatie zijn dan binnen de kantoormuren te benaderen via een vorm van telewerken. Voor de gebruiker worden de handelingen binnen en buiten de kantoormuren dan gelijk en dat is wel zo gebruiksvriendelijk.

Beveiliging en beheersbaarheid van alle apparatuur geschikt voor telewerken wordt nog belangrijker, want meer extern gebruik van bedrijfstoepassingen en -informatie betekent ook meer risico’s. Op deze punten moeten organisaties grip krijgen om op een veilige manier alle nieuwe vormen van telewerken te adopteren.

Mobile device management

De komende jaren zien we meer mobile device management-oplossingen ontstaan die alle uitdagingen rondom het gebruik van mobiele apparatuur aanpakken. Hierbij ontstaat een combinatie van traditioneel telewerken met laptops en desktops en allerlei mobiele apparatuur. De kunst voor de leveranciers van deze oplossingen is om bij te blijven met alle mobiele platformen. Leveranciers gaan daarom op zoek naar oplossingen waarbij het onderliggende platform of de aanwezigheid van software, bijvoorbeeld de nieuwste Java-versie, niet meer uitmaakt. Of dit laatste lukt is de vraag, maar het zou beheerorganisaties in ieder geval enorm ontlasten en daarmee kosten besparen.

Bart Verhaar
Business developer
Motiv

Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4526445/2379248/nieuwe-vormen-telewerken-introduceren-risicos.html#ixzz1zT7i8Gki